Endüstriyel Haberleşme Protokolleri
Endüstriyel haberleşme protokolleri genel çerçevede farklı kontrol cihazlarını bağlamak amacı ile veri değişikliği, veri kontrol edilebilirlik ve de esneklik güçlü araç temininin edildiği gibi bir başka otomasyon sisteminin de temel omurgası olmaktadır. Son 10 yılda endüstride tescilli olan dijital haberleşme ağlarının kullanımı, bir uçtan bir uca dijital sinyal doğruluk ve bütünlüğünü de iyileştirmektedir.
Endüstriyel Haberleşme Protokolü Nedir?
Genelde endüstriyel haberleşme protokolleri, iki ya da daha fazla elektronik cihazların birbirlerine bağlanmalarına ve sonra da veri alışverişinde bulunulmasına izin veren kurallar dizisi olmaktadır. Aynı zamanda haber protokolleri dijital mesaj formatları ve de bunların kuralları hakkında da çok uygun açıklamalara sahip olmaktadır. Dijital ya da analog iletişimin gerçekleşebilmesi için çok önemli bir yere sahiptirler.
Haberleşme protokollerinin temel görevleri de bir bilgisayar sisteminden başka bir bilgisayara mesaj alışverişi yapmaktır. Genel olarak bu işlevsel hareketler devamlı olarak mesaj gönderip aldıklarından telekomünikasyon sistemlerinde de çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Haberleşme protokolü genel çerçevede bakıldığı zaman da hatayı algılama ve düzeltme, sinyal işlemleri ve kimlik doğrulama işlemlerini kapsamaktadır.
Bunun yanında bu protokollerin uygulanmasında da donanımın yanında sıra yazılım da yapılmaktadır. Buna bağlı olarak da analog ve dijital iletişim işlemlerinde her alanda kullanım sağlanan pek çok sayıda haberleşme protokolü yer almaktadır. Haberleşme protokolü çeşitleri olmadan bilgisayar ağı da olamaz.
İlginizi Çekebilir: Endüstriyel Görüntü İşleme
Haberleşme Protokolü İşlevleri
Endüstriyel haberleşme protokolleri, çok zorlu olan ortamlarda büyük kurulumlarda ve gerçek zamanlı kontrol ya da veri bütünlüğünü ele almak amacı ile yapılmış olan özel bir ağ türü olmaktadır.
Haberleşme protokolleri, genelde analog sinyallerini, dijital sinyalleri, değişik dosyaları iletim yaparak ve verileri de bir cihazdan başka bir cihaza işleyerek farklı özellikte olan ağ cihazlarının birbirleri ile iletişim kurmalarına yardımcı olmaktadır.
Bu tarz protokoller, tüm bilgileri kaynaktan hedeflenen cihaza iletmek amacı ile uygun kuralların yürütülmüş olduğu telekomünikasyon ve bilgisayar ağlarında da uygulanmaktadır. Ağ iletişimi içinde yer alan en önemli protokoller de TCP- iletim kontrol protokolü ve kullanıcı datagram protokolü-UDP olmaktadır.
Haberleşme Protokolü Çeşitleri
Endüstriyel iletişim protokolleri, sistemler arası protokol ve sistem içi protokol şeklinde 2 çeşit olmaktadır.
Sistemler Arası Haberleşme Protokolleri: 2 farklı cihazın arasında olacak olan iletişim için kullanılmaktadır. Buna örnek verecek olursak; bir bilgisayar ve bir mikro denetleyici devresinin arasında olan iletişim gösterilir. Kendi içinde de farklı kategorilere ayrılmaktadır. Bunlar da; UART protokolü, USART protokolü ve USB protokolü olmaktadır.
Sistem İçi Haberleşme Protokolleri: Devre kartı içinde yer alan 2 cihazın iletişimini kurmak için görevli olan haberleşme protokolü çeşidi olmaktadır. Bu protokol türü devre karmaşıklığı, güç tüketimi ve maliyeti büyük ölçüde azaltır. Verilere erişimde de çok güvenli olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Işık Perdesi Nedir?
Endüstriyel Haberleşme Protokolleri
Genel olarak, proses otomasyonunda kullanım sağlanan haberleşme protokolleri;
- RS-232 haberleşme protokolü
- RS-485 haberleşme protokolü
- Ethernet- TCP ve IP haberleşme protokolü
- Hart protokolü
olmaktadır.
Ayrıca; endüstriyel otomasyonun genel alanında kullanılan 3 önemli kontrol mekanizmaları bulunmaktadır. Bunlar;
- Programlanabilir mantık denetleyicileri
- Denetleyici kontrol ve veri toplama
- Dağıtılmış kontrol sistemini
şeklinde sıralanmaktadır.