Dijitalleşme Haberler

Endüstriyel Otomasyonun 2024 Trendleri

Endüstriyel otomasyon, üretim ve imalat sektöründe önemli bir dönüşüm yaşıyor. İşgücü zorluklarından yapay zekaya kadar, 2024 yılında endüstriyel otomasyonu ve imalat alanını şekillendireceğini öngördüğümüz beş önemli trendi keşfetmeye devam edin. Geçmiş trend tahminlerimiz hakkında meraklı mısınız? 2023 endüstriyel otomasyon trendleri hakkındaki blog yazımızı tekrar ziyaret ederek tahminlerimizin gerçekleşip gerçekleşmediğini görebilirsiniz.

1. İşgücü Zorlukları İşletmeleri Etkilemeye Devam Edecek

2023 yılında, imalat sektöründe birçok insanın emekli olmasıyla önemli bir zorlukla karşı karşıya kaldı. Bu kitlesel ayrılık, imalat sektörüne benzer bir hızla giren yetenekli çalışan eksikliğiyle birleştiğinde belirgin bir etkisi oldu. Tahminlere göre, 2030 yılına kadar 2,1 milyon işin dolmayacağı bekleniyor, bu da işgücünde ciddi bir açık yaratıyor.

2024 yılında değişen peyzajla başa çıkmak için iş liderleri, mevcut işgücünü korumaya veya üretim hacmini artırmaya çalışırken mevcut işgücüyle birlikte otomasyonun entegrasyonuyla yüzleşmek zorundadır. El ile yapılan tekrarlayan ve tehlikeli görevleri otomatikleştirerek işletmeler, yüksek devir hızının etkisinden üretim hatlarını koruyabilir. Ayrıca, bu yaklaşım mevcut çalışanların makine operatörleri ve programcılar gibi daha yetenekli rollerine geçmelerine olanak tanır.

Deloitte Global İnsan Sermayesi Trendleri Araştırması, endüstriyel organizasyonların %75’inin önümüzdeki yıl başarılı olması için işgücünün yeniden becerilendirilmesinin önemini kabul ettiğini göstermektedir. Ancak, sadece %10’u bu kritik trendi ele almak için hazır olduklarından emin. Bu fark, yaygın bir iş gücü kıtlığından geniş bir farkındalık olduğunu, ancak bunun nasıl etkin bir şekilde ele alınacağı konusunda bilginin eksik olduğunu göstermektedir.

Başarılı bir geçiş için üreticilerin, giriş engeli düşük otomasyon çözümlerini uygulamaları teşvik edilir. Bu yaklaşım, ileri otomasyon teknik becerileri olmayan çalışanların bu dönüştürücü teknolojiyi kolayca benimseyebileceği ve uyarlayabileceği anlamına gelir. Otomasyon ve insanlar bir arada çalıştığında, üreticiler süregelen işgücü zorluklarına karşı daha savunmasız değiller ve üretimi ve verimliliği başarıyla artırabilirler – imalat işgücündeki değişen dinamiklere karşı başarının anahtarı.

2. Otomasyon Artık Bir Lüks Değil, Bir İhtiyaç Haline Geliyor

Son otuz yılda, endüstriyel otomasyon sektörü yavaş bir evrim geçirdi. Karmaşık, eski teknoloji ve büyük sermaye yatırımlarıyla endüstriyel otomasyon, yüksek verimli üretim için oluşturuldu ve fiyatlandırıldı. Bugün, iş gücü kıtlığı ve COVID-19 pandemisi gibi son olaylar, otomasyon talebini artırdı ve otomasyon teknolojisinin erişilebilirliğinde hızlı bir evrimi beraberinde getirdi. Otomasyonun işleri alıp götürdüğü inancının aksine, aslında daha fazla istihdam fırsatı yarattığı giderek daha belirgin hale geliyor. Bir İşlerin Geleceği raporuna göre, otomasyonun benimsenmesiyle 97 milyon yeni rol ortaya çıkabilir. Ayrıca, Uluslararası Robot Federasyonu, işlerin sadece %10’unun tamamen otomatik hale getirilebileceğini rapor ediyor. Robotlar, işleri değiştirmek yerine tekrarlayan görevleri ortadan kaldırarak insan çalışanların çabalarını daha anlamlı ve dinamik bir işe yönlendirmelerini sağlıyor. 2024 yılında otomasyon, üretim hatlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelecek. Artan verimlilik, etkinlik, yatırım getirisi ve daha fazlası gibi avantajları göz önüne alındığında, otomasyon, zorlu ekonomik koşullarla başa çıkmak için bir çözüm haline geliyor. İş avantajlarının ötesinde, otomasyon, işçilerin iş tatminini ve refahını artırmada kanıtlanmış sonuçlara sahiptir, bu da artan tutma oranlarına katkıda bulunur. Ayrıca, evde daha sosyal sorumluluk sahibi üretimleri destekleyen yeniden yerelleştirme ve yakınlaşma trendiyle de uyum sağlar. Açık olan şu ki, otomasyonu benimseme zamanı geldi.

3. Hız Öncelikli Hale Gelecek

2024 yılında, otomasyona hızlı geçiş, otomasyon teknolojisinin gerekliliğini kabul eden daha fazla üretici tarafından kritik bir farklılaştırıcı haline gelecek. Assembly Magazine’nin araştırmasına göre, otomasyon talebi son birkaç yılda teslimat sürelerini artırdı. Bir entegratör, teslimat süresinde %50 ila %100 artış gördüğünü bildiriyor ve bu da müşterilere olan taahhütleri ciddi şekilde etkiliyor. Özellikle kısa ürün yaşam döngüleriyle karakterize edilen birçok sektör, önde kalmak için tasarımdan operasyona hızı önemli bir faktör olarak kabul etmiştir. Assembly, “mühendislerin% 82’si otomasyon projesi için bileşen seçerken teslimat süresini önemli bir faktör olarak sıralıyor. Sadece kalite (%96) ve hizmet ve destek (%93) daha yüksek bir oran elde ediyor. Fiyat uzak beşinci sırada.” diye rapor ediyor.

Geleneksel otomasyon teknolojilerinin uygulanma süreci, başlangıçtan tamamlamaya kadar bir yıldan fazla sürebilir. Bu uzun zaman çizelgesi, teknolojinin karmaşık doğasından, birden fazla satıcının dahil olmasından ve uzun teslim sürelerinin yaygınlaşmasından kaynaklanır. İşte bu noktada, işbirliğine dayalı robot (cobot) ve İmalat Otomasyon Platformu (MAP) gibi son gelişmelerin önemi ortaya çıkıyor. İmalat Otomasyon Platformu, mühendislik yazılımını ve modüler donanımı birleştiren birleşik bir dijital ortamda mükemmel bir şekilde entegre eder, böylece dijital ve fiziksel alanlar arasındaki sınırları siler. Bu yakın entegrasyon, otomatik ekipman oluşturma, otomatikleştirme, dağıtma ve işletme aşamalarında gezinmeyi kolaylaştırır. Sonuç olarak, üreticiler tasarım aşamasından operasyona birkaç gün veya hafta içinde geçebilirler, bu da geleneksel olarak aylar veya hatta yıllar süren geleneksel zaman çizelgesinden önemli bir ayrım yapar. Otomasyona hızlı geçiş, üretim verimliliğini, üretkenliği ve yatırım getirisini artırma sözü vermektedir.

4-Yapay Zeka Daha Hızlı ve Verimli Süreçlere İmkan Verecek

Yaklaşan yılda, çeşitli iş sektörlerini şekillendirecek olan trendlerden biri Yapay Zeka’nın (YZ) entegrasyonudur. Endüstriyel otomasyon ve imalat bağlamında, tahminlerimiz Yapay Zeka’nın nüanslı bir evrimine işaret etmektedir ve bu evrim üç farklı kategoride gerçekleşmektedir.

İlk olarak, “Endüstriyel Yardımcı Pilot” olarak adlandırılan bir kavramın ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bu kavram, programlamanın “ChatGPT” ile benzerlik gösteren insan-makine işbirliğini birleştirerek endüstriyel süreçlerde verimliliği ve etkinliği artırır.

İkinci kategori, “Otonom Robotlar” olarak adlandırılan bir trenddir ve robotların insan müdahalesi olmadan programlanabileceği bir alandır. Programcıların robot hareketini açıkça tanımladığı hareket tabanlı robotikten, robotların süreç kısıtlamalarını anlayabildiği ve ortama uyum sağlayabildiği karmaşık görevleri tamamlamak için görev tabanlı robotiklere geçiş yapılır. Görev tabanlı robotik, yüksek karışım düşük hacimli üreticilerin yetenekli robot programcılarına olan bağımlılığını azaltma potansiyeline sahiptir ve onlara operasyonlarını başarıyla otomatikleştirmelerine olanak tanır.

Üçüncü kategori olan Makine Öğrenimi, Yapay Zeka kavramını daha da ileri götürerek robotların deneyimlerinden öğrenmesini ve gelişmesini sağlar. Makine öğreniminin potansiyeli sınırsızdır ve üretim kalite kontrolünü, kişiselleştirmeyi ve daha fazlasını büyük ölçüde iyileştirebilir. Bu trendlerin bir araya geldiği önemli bir kesişme noktası, ikinci ve üçüncü kategori arasındaki bağlantıda yatar: otonom robotlar ve makine öğrenimi. Bu iki unsuru bir araya getiren sinerji, makine öğrenimindeki ilerlemelerin otonom robotiklerin yeteneklerini katalize etmesiyle dikkat çekicidir. Bu sinerjinin en dikkate değer sonucu, fabrika zemininden doğrudan elde edilen ölçülmüş veri noktalarını kullanarak üretim süreçlerini otomatik olarak daha verimli, daha güvenilir ve üstün kaliteye optimize etme potansiyelidir. Bu, bugün başarılı bir şekilde otomatikleştirilmiş ve optimize edilmiş üretim süreçleri için gereken alan bilgisi uzmanlığının kısmen veya tamamen yerine geçme potansiyeline sahiptir.

Yazar

Aksa Otomasyon

Aksa Otomasyon firması, öncelikli olarak "Endüstriyel Otomasyon" alanında faaliyet göstermektedir. Bayiliğini ve Sistem Entegratörlüğünü yaptığı dünyanın önde gelen firmaların otomasyon ürünlerini ivedilikle sağlarken, diğer yandan itinayla çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.