Otomasyon

Otomasyonun Yükselen Yıldızı Ethernet IP

Yaygın kullanımı otomasyona yönelik teknolojiler olan Ethernet IP, yabancı dilde “Ethernet Industrial Protocol” (Ethernet Endüstriyel Protokolü) olarak da tanımlanan, cihazlar arası haberleşme için kullanılan ve özel bir ara yüze sahip olan protokollerdir. Bu protokollerin kendilerine ait pek çok özelliği olduğu gibi çok katmanlı bir yapıya sahip olduğundan bahsetmek mümkündür. Ethernet/IP üzerinde bulunan tüm cihazlar sistemde yer alan verileri sistem içerisindeki diğer veri değerleriyle belirli bir grup haline getirir ve bu değerler bir seri halinde karşımıza çıkar. UDP ve TCP paketleri içerisinde kolaylıkla organizasyonun sağlanmasını mümkün hale getiren Ethernet IP için öncelikli olarak doğru bir tanımlama yapmak gereklidir. Peki, Ethernet IP nedir ve temel özellikleri nelerdir?

Ethernet IP’e Genel Bakış

Ethernet IP endüstriyel tabanlı otomasyon sistemlerinde son yıllarda kullanım alanı genişleyen uygulama katmanına sahip kapsamlı bir protokol yapısıdır. Bu yapı temeli itibariyle Ethernet teknolojilerine yönelik araçları kullanıyor olsa da geniş anlamda katmanlı olma özelliği taşır. ControlNet ve DeviceNet gibi sistemlerde bulunan CPU standardının altyapı gücünü, yeni nesil bir teknoloji anlayışını ve ODVA, CI, IOANA gibi yapıları içerisinde barındıran Ethernet IP pek çok avantaj barındırır.

Ethernet IP Kullanımının Sağladığı Avantajlar

Ethernet IP veya kısa adıyla EIP, tek erişim noktası üzerinden pek çok ağ ile bağlantıyı mümkün kılan bir haberleşme aracıdır. Başlangıç ve alıştırma süreci gibi ihtiyaç gereksinimlerinin minimuma indirildiği bu sistemde veri geneline erişim daha kolaydır. Uygulama katmanının tutarlı olması nedeniyle kurumsallık seviyesinde sensör bus cihazlarını bağlamayı mümkün kılan Ethernet IP erişim seviyesinde farklı aygıtlara izin verebilecek uzantıların tanımlandığı bir sistemdir. Belgelenebilme avantajına sahip olması bakımından tamamen mantıksal standartlarda ve sertifikalı laboratuvarlarda farklı aşamalardan geçerek kullanıcılara sunulmuş olan EIP, saha cihazları için kaliteyi de garantilemeyi hedefler.

Standart Bilgisayarlarda Kolay Kullanım

Ethernet IP kullanımı için farklı bilgisayarlara gereksinim duyulmaz. Standart bilgisayarlarda kolaylıkla deneyimlenebilir ve bu tip bilgisayarları destekleyen bir yapıya sahiptir. Günümüzde Ethernet amaçlı üretilmiş olan “Off The Shelf” tipli tüm aygıtları desteklemesi de bu avantajlar arasında önemli bir yer tutar. Ethernet Ip’nin diğer önemli bir özelliği de uygulama nesneleridir. Tamamı benzer uygulama setlerini içeren yapısı sayesinde çok amaçlı ve pratik bir kullanım özelliği barındıran Ethernet Ip ağ kurulumu ve eğitim süreci kapsamlı olsa da bu sürecin tamamlanmasının ardından kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan ve her an geliştirilmeye açık olan bir protokol olma ayrıcalığı taşır.

Yazar

Aksa Otomasyon

Aksa Otomasyon firması, öncelikli olarak "Endüstriyel Otomasyon" alanında faaliyet göstermektedir. Bayiliğini ve Sistem Entegratörlüğünü yaptığı dünyanın önde gelen firmaların otomasyon ürünlerini ivedilikle sağlarken, diğer yandan itinayla çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir