Lazer Sensör ve Kullanım Alanları
Lazer sensör, mesafe ölçer olarak da bilinmektedir. Belirli bir aralıktaki nesneleri algılamak için yakınlık sensörleri olarak çalışan lazer sensör, ölçümlerin alınabileceği mesafe seriye göre farklılık göstermektedir. Temassız bir sensör türü olmakla birlikte nesneleri ve hassas konumları algılamaktadır. Düz bir çizgi içinde ışık üretmek için lazer kullanılmaktadır.
Lazer Sensör Çalışma Prensibi Nasıldır?
Sensörden nesneye doğru hareket eden lazer ışığı, nesneye çarptıktan sonra geri dönmektedir. Sensör daha sonra mesafeyi belirlemek için ışığın nesneye ne kadar sürdüğünü hesaplamaktadır. Nesne sensörün menzili içerisinde olduğunda, sensörün çıkışı azalmaktadır. Menzil dışında kaldığında, çıkış kapalı kalmaktadır. Lazer sensörünün çıkışının ne zaman açılacağını ayarlamak, sensörün türüne bağlı olmaktadır.
Büyük mesafelerde ölçüm için lazer sensör kullanılmaktadır. Uçuş süresi ilkesi temelinde çalışan lazer sensör ve kullanım alanları çok geniş olmaktadır. Modern uzunluk ölçümü, ışık dalgasının girişim fenomenine dayanmaktadır. Doğruluğu ışığın tek renkliliğine bağlı olmaktadır. En ideal ışık kaynağı olarak lazer görülmektedir. Lazer uzunluk ölçüm aralığı geniş ve yüksek olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Servo Sürücü Nedir?
Lazer Sensör Avantajları Nelerdir?
Lazer sensör geniş algılama mesafelerine sahip olmakla birlikte ışık konisi çapının keskin şekilde sınırlanmasını sağlamaktadır. Işık noktasının konturları her zaman keskin şekilde belirlenmektedir. İğne ve iplik gibi çok küçük nesneler bile tespit edilmektedir. Lazer sensörü nesneleri dar açıklıklardan veya deliklerden algılamaktadır. Hızlı kurulum sağlandığından, hemen kullanılmaya başlanmaktadır.
Mesafe ve ışık şiddeti aynı anda kontrol edilmektedir. Şeffaf cisim algılaması yapılmaktadır. Temassız mesafe ölçümleri için ayarlanan lazer sensör, sistemlere kolayca uyum sağlamaktadır. Yaşam alanlarında lazer sensör kullanımı bir ihtiyaç haline gelmektedir. Zorlu koşullarda bile lazer sensör güvenliği sağlamaktadır. Sağlam tasarımlara sahip olduğundan, sensör tozdan ve sudan korunmaktadır.
Lazer Sensör Uygulamaları Nelerdir?
Lazer sensör otomasyon sektöründe seviye ölçümü ve proses kontrolü yaparken, endüstriyel metroloji sektöründe temassız mesafe ve uzunluk ölçümü yapmaktadır. Tarama sistemlerinde hızlı mesafe ölçümü özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Taşıma ve lojistik uygulamalarında çarpışmadan kaçınma ve araç algılama gibi avantajlar sunmaktadır. Endüstriyel otomasyon için çeşitli uygulama alanlarında lazer sensörden faydalanılmaktadır.
Lazer sensörün uygulama alanlarındaki çeşitlilik, farklı tipte lazer sensörlerin geliştirilmesini sağlamaktadır. Ölçümler, algılama ve konumlandırma için uygulamalar bulunmaktadır. Farklı lazer sensörlerin ortak özellikleri, lazer ışığı kullanımının sunduğu avantajlar olmaktadır. Kalite kontrol görevlerini çözmek için lazer sensör kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Güvenilir ürün değerleri ve hatasız üretim sağlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: SCADA Nedir?
Lazer Sensör Nerelerde Kullanılır?
Lazer sensör, fiziksel bir temasa ihtiyaç duymadan nesnelere olan mesafeleri ölçmek için kullanılmaktadır. Süreç izleme, kalite kontrol ve imalat gibi uygulamalarda, lazer sensör bulunmaktadır. Otomobil imalat sektörlerinde, bileşenleri montaja doğru bir şekilde yerleştirmek için lazer sensör kullanılmaktadır. Kabul edilebilir aralıklarda olduğu tespiti, lazer sensör ile gerçekleştirilmektedir.
Proses izleme uygulamalarında, malzeme seviyesini izlemek için lazer sensörden faydalanılmaktadır. Lazer sensör kullanımı ile birlikte durağan sıvılar, şeffaf olmayan ve katı malzemeleri algılamada herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Temassız ölçüm tekniklerinin kullanılmasının zorunlu olduğu gıda ve kimya endüstrilerinde, lazer sensör ön plana çıkmaktadır.
Yüksek ışık hızı nedeniyle, lazer sensörlerin sunduğu ölçümler doğru olmaktadır. Optik mesafe ölçüm cihazları olarak da bilinen lazer sensör, geniş kullanım alanlarıyla farklı sektörlerde kullanılmaktadır.