Neden İnverterli Kompresör?
KOMPRESÖR ÇÖZÜMLERİ
Kompresörler, sanayinin vazgeçilmez makinalarıdır. Bu bölümde sizlere “İnverterli Kompresörlerin” tercih edilme sebebini anlatmaya çalışacağız. İnvertörlü kompresörler frekans kontrollü vidalı hava kompresörleridir.
NEDEN İNVERTERLİ KOMPRESÖR?
Öncelikle inverterli kompresörler, işletmenizde bulunan anlık hava değişkenliğine uygun olarak motor devrini ayarlamaktadır. Burada inverterli kompresörleri geleneksel klasik yıldız-üçgen çalışan kompresörlerle kıyasladığımızda (Mitsubishi Electric Mühendislerinin verilerine göre) %35’e varan enerji tasarrufu sağladığını ve bu tasarrufun inverterli uygulamanın yumuşak kalkış ve duruş özelliğinden dolayı mekanik çalışma ömrünün oldukça açık bir şekilde arttığını söyleyebiliyoruz.
MİNİMUM DEMERAJ
Geleneksel yıldız üçgeni çalışan kompresörler, ilk start anında motor etiket akımının 3 katına kadar aşırı akım çekerler. Yıldız üçgene kıyasla daha düşük olsa da soft-starter kullanıldığında da benzer bir durum oluşur. Aynı kompresöre inverter uygulandığında, kalkış rampası süresi ve şekli optimum olarak kullanıcının istediği şekilde ayarlanabildiği için her kalkış da ciddi enerji tasarrufu sağlanır. Ana güç hattına ve sigortalara aşırı yüklenmenin de önüne geçilmiş olur. Böylelikle sistemin bakım masrafları düşecektir. İlk kalkış anında çekilen çok yüksek demeraj akımları ortadan kaldırılmış olur.
ENERJİ TASARRUFU
Geleneksel kompresörler boşta çalışırken bile yükte çalışmaya nazaran güç tüketmeye devam ederler. Bu durum, kompresörün hiçbir şey yapmadan bile enerji tüketmesi demek oluyor. Sisteme verilen hava basıncının sabit kalacağından gaz basıncını mekanik harekete çeviren pnömatik elemanlarında ömrü uzamış olur. Ayrıca inverter sayesinde sistem daha düşük basınçta çalıştığından hava kaçaklarından dolayı oluşan kayıplarda da ciddi bir azalma söz konusu olur. Öte yandan dur kalk şeklinde çalışmada basınç set edilen değerde sabit tutmaya çalışılır. Bu durum 0.5bar ile 1 bar arasında dalgalanmaya neden olur. Bu dalgalanma esnasında fazladan enerji tüketilir. Fakat aynı kompresöre inverter uygulandığı zaman, set edilmiş basınç kısa süre içerisinde yakalanır. İnverter ihtiyaca göre vida devrini ayarlayarak basıncın sabit şekilde tutulmasını sağlar. Hız kontrolü ile basınç kontrolü yapan inverter bu sayede enerji tasarrufu sağlamış olur.
HIZ KONTROLÜ VE STABİL BASINÇ
Dur kalk şeklinde çalışmada basınç set edilen değerde sabit tutulmaya çalışılır. Böylelikle geleneksel dediğimiz standart kompresörler, hedeflenen basınçta boşa geçer, basınç en alt değerlere ulaşınca da tekrar yüke girer. Bunun sonucu kullanılan havanın basıncı alt ve üst değerler arasında sürekli değişir. İnverterli kompresörler motor devrini ayarlayarak hedeflenen basınçta kalır. İnverter sayesinde ihtiyaca göre vida devrini ayarlayarak basıncın sabit şekilde tutulmasını sağlanır. İhtiyaç düştükçe inverter vida devrini en alt seviyelere kadar düşürerek basıncın set edilen değerde tutulmasını sağlamış olur.
DAHA DÜŞÜK BAKIM MALİYETİ
Genel olarak baktığımızda dalgalanmaya önlediği için her yönden tasarruf sağladığını gördüğümüz inverterler, ayrıca ihtiyaca göre vida devrini ayarlayarak basıncın sabit şekilde tutulmasını da sağlamayı başarırlar. İnverterli kompresörler dur kalk şekilde çalışmadığı için mekanik donanımlar daha az yorulurlar ve verimli kullanım ömürleri daha uzun olur.
İnverter kullanılan işletmelerde kurulu gücün ortalama %40’ını elektrik motorlarının kullanıldığını da düşünürsek; inverter sayesinde; parasını ödediğiniz reaktif güç bedeli azalır. Sistem kendini hızla geri ödemiş olur.