Otomasyon

Servo Motor Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Servo motorlar endüstriyel otomasyon sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biridir. Servo motorlar, kapalı çevrim çalıştıkları için sistemleri optimize ederek, bizlere hataları sürekli bildirirler. Servo motorlar yüksek hız ve torkda kullanılabildikleri için gelişen otomasyon sistemleri için ideal bir seçimdir. Peki servo motor seçerken, nelere dikkat etmek gerekir.

Yük

Bir servo motorun doğru şekilde boyutlandırılması yükün bilinmesi ile başlar. Atalet açısından da bu durum söz konusudur. Genel olarak konuşursak, önemli rakam yük ataletinin motor ataletine oranı olan atalet oranıdır. JL (yükün atalet momenti) JM  (motorun alalet momentine) JL/JM

Motorun atalet momenti üretici veri sayfalarında bulunabilir. Bununla birlikte, yükün atalet momenti biraz daha karmaşıktır. Temel olarak, motor tarafından hareket ettirilen her bileşen toplam yük ataletine katkıda bulunur. Bu sadece yükün kendisini değil, iletim sisteminin kaplinler, kurşun vidalar, raylar ve benzeri diğer mekanik bileşenlerini de içerir.

Hız

Bir diğer önemli faktör hızdır. Bu, yükün ne büyüklükte ve ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiğini bilmeyi içerir. Atalet oranını bilmek, bununla birlikte sistemin hareket profilini bilmekle de yardımcı olabilir. Hareket profilinin ne olduğunu bulmak ve sistem ataletini bilmek, gerekli hız, ivme ve torkun belirlenmesine yardımcı olur.

Dönme Momenti

Yük ve hız bilindikten sonra, gerekli tork değerlerini hesaplayabiliriz. Bu motorun tork-hız eğrisinden belirlenebilir. Gerekli sürekli tork, tepe tork ve maksimum motor hızını belirlemek için hesaplamalar yapılmalıdır. Gereken sürekli tork miktarı, sistem tork-hız eğrisinin sürekli çalışma bölgesi içine düşmelidir. Gerekli olan maksimum tork miktarı aynı zamanda servo sistemin sistem tork-hız eğrisinin aralıklı çalışma bölgesi içine düşmelidir.

Boyutlandırma Yazılımı

Bir servo motorun doğru şekilde boyutlandırılmasıyla ilgili hesaplamalar karmaşıktır, ancak seçim sürecini kolaylaştırmak için birçok farklı yazılım programı vardır. Bu programlar tork, hız ve atalet gereksinimlerini kullanıcının uygulama özelliklerine göre hesaplar ve uygulama için doğru büyüklükteki motorun seçilmesini sağlar.

Boyutlandırma yazılımı, kullanılacak sistem donanımını (sürücü, motor, dişli takımı, yük) isteyecek ve sistemin gerçekleştireceği hareket türünün (yani hareket profili) bir tanımını isteyecektir veya gerekli hareketin mesafesini ve hızını sağlamak, yazılımın motor için gerekli olan sürekli torku ve tepe torkunu belirlemesine izin verecektir.

Yazar

Aksa Otomasyon

Aksa Otomasyon firması, öncelikli olarak "Endüstriyel Otomasyon" alanında faaliyet göstermektedir. Bayiliğini ve Sistem Entegratörlüğünü yaptığı dünyanın önde gelen firmaların otomasyon ürünlerini ivedilikle sağlarken, diğer yandan itinayla çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.