Haberler

Inverter Nedir?

Enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla birçok farklı cihaz kullanılmaktadır. Bu anlamda enerji tasarrufunu sağlamak amacıyla devrelerdeki frekans ayarını düzenleyen cihazlara da inverter ismi verilmektedir. Alternatif akımı doğru akıma, doğru akımı da alternatif akıma çeviren ve 3 fazlı çalışma sistemine sahip olan, gerilim ve frekansları düzgün bir şekilde ayarlayan tüm cihazlar inverterdır. Daha basit bir şekilde anlatılacak olursak; inverterler 12V, 24V ve 48V doğru akıma sahip akü voltajını 230V alternatif akım 50 Hz voltajına çevirirler.

Inverter Nasıl Çalışır?

Ayrıca inverter DC geriliminden AC gerilimi elde etmek içinde kullanılan bir cihazdır. Örnek verecek olursak; kesintisiz UPS kaynaklarında hem invertör hem de konvertör kullanılır. İlk olarak AC gerilim önce konvertöre gelir ve DC’ye çevrilir, daha sonra oluşan DC sinyali inverter içerisinde AC’ye çevrilir. Bu sayede 220 volt elektriğin olmadığı bir yerde 12 ve 24 voltluk aküden 220 volt enerji elde edilebilir.

Bilmeniz gereken bir diğer kısım ise inverterlerın elektrik üretmediğidir. Kullandıkları tüm enerjiyi akülerden çekerler ve 12 volt doğru akımı 220 v alternatif akıma çevirirler. Bu yüzden aküye yakın mesafeden 12 volt tarafındaki kablo bağlanabilir ve bu kablo kalın olabilir. Fakat uzak olacak kısım yani 220 volt olan kısımda hem uzun hem de ince kablolar kullanılmalıdır.

Inverter Ne İşe Yarar?

Genel olarak inverter özelliği 0,5 ile 2000 Hz arasında hız ayarı yapabilmesidir. Yani inverter önce şebekelerdeki gerilimleri doğrultur, şebekede meydana gelen tüm gerilim dalgalanmaları, pikleri ve bozucu elektrik dalgalanmalarını ara devre elemanı olan kondansatör ve bobinlerde filtreleyip temizler.

Bu sayede cihazlardaki enerji tasarrufu artar. Kalkış akımları olmadığı için hiçbir şekilde şebekeye zarar vermezler ve aç/kapat sistemiyle çalışmazlar. En az ve en çok aralıklarla çalışırlar. Bu sebepten dolayı da sıklıkla kullanılırlar.

Yazar

Aksa Otomasyon

Aksa Otomasyon firması, öncelikli olarak "Endüstriyel Otomasyon" alanında faaliyet göstermektedir. Bayiliğini ve Sistem Entegratörlüğünü yaptığı dünyanın önde gelen firmaların otomasyon ürünlerini ivedilikle sağlarken, diğer yandan itinayla çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir