Otomasyon

Servo Motor Seçimi

Sistemi sebebiyle klasik motorların yerini servo motorlar almıştır. Hız kontrolünün kolay olması ve bakımının da hızlı olması nedeniyle servo motorlar sıkça tercih edilmektedir. Bir servo yükseltici tarafından gücün elde edildiği ve sistemde de kuvvet ve aynı zamanda tork uygulamaya hizmet eden bir motordur. Açısal konum ve hız açısından da sistemde hassas bir kontrol sağlar ve bu sayede diğer motorlara göre daha kullanışlı olur. Bu tip motorlarda sistem içinde kapalı çevrim bulunur ve bu sistemdeki çıkış baz alınarak istenen koşullar ile değişim sağlanır. Şaftın hareketini ve en sonda da konumunu kontrol etmek için de pozitif geri besleme sisteminin kullanılması gerekir.

Servo Motor Çeşitleri Nelerdir?

Servo motorlar boyutlarına ve çalışma prensiplerine göre farklı şekillerde olabilir. Buna göre de çeşitlenir. Çalışma prensibine bakıldığında konumsal döndürme servo motorları, sürekli döndürme servo motorları ve lineer servo motorları karşımıza çıkar. Devre yapılarına ya da sinyal verme ve bilgiyi işleme özelliklerine göre ise analog servo motorlar ve dijital servo motorlar vardır. Akım türüne göre bir sınıflandırma yapıldığında dc servo motorlar ve ac servo motorlar karşımıza çıkar.

İlginizi Çekebilir: FR-E700

Servo Motorların Kullanım Alanı Nedir?

Çok farklı yapılarda oldukları için farklı özellikleriyle farklı kullanım alanlarına sahiplerdir. Endüstrilerde farklı uygulamalar için kullanıldığı gibi ev elektroniği ya da oyuncaklarda da servo motorlar kullanılır. Bazı endüstrilerde Ac motorlar kullanılırken diğerlerde farklı motorlar da tercih edilir. Robotik sistemler genelde gelişen endüstrilerde kullanılır. Simülasyon uygulamaları daha modern endüstride kullanılır ve en önemli özellikleri hızları ve hassas olmalarıdır.

Savunma sanayinde yüksek sıcaklık ve yüksek şok yüklerinde kullanılır ve her şartta çalışma prensibi de mevcuttur. Takım tezgahı, yiyecek ve içecek sektörü, matbaa ve taşıma sistemlerinde kullanılır. Hassas ve hızlı olması servo motorların en önemli tercih edilme sebepleri arasındadır. Çok yönlü olması, kodlayıcı olması ve kapalı çevrim özelliklerine sahip olması da oldukça önemlidir. Yüksek verimli olmaları, sessiz çalışmaları, tasarruflu ve küçük boyutlu olmaları da diğer özellikleri arasındadır.

Servo Motor Seçimi

Birçok kişi tarafından servo motor seçimi nasıl olması gerektiği de merak edilmektedir. Servo motorların boyutu sistem için en önemli özelliklerinden biridir. Öncelikle kullanılacak alan ve ürün için servo motorun boyutunun belirlenmesi önemlidir. Mekanik bir tasarım olarak düşünmeden önce parametresini göz önünde bulundurmak da oldukça önemlidir. Bu parametrelere bağlı olarak hız ve tork değerinin de belirlenmesi gerekir. Nakliye, montaj ve işçilik maliyetlerinin de seçim aşamasında göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Servo motorun birçok çeşidi olmasından dolayı mutlaka doğru seçimi yapmak gerekir. Bu sayede daha uzun süre kullanmak ve servo motordan daha büyük bir avantaj elde etmek mümkündür. Servo motor seçiminde boyut ilk dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir.

Yazar

Aksa Otomasyon

Aksa Otomasyon firması, öncelikli olarak "Endüstriyel Otomasyon" alanında faaliyet göstermektedir. Bayiliğini ve Sistem Entegratörlüğünü yaptığı dünyanın önde gelen firmaların otomasyon ürünlerini ivedilikle sağlarken, diğer yandan itinayla çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.